Cleo de Merode putnica kroz vrijeme

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

Cleo de Merode-01Do sada sam pisala o ženama koje su me oduševile svojim izgledom i biografijom, uz uvjet da se njihov najaktivniji dio života poklapao uz modno razdoblje koje obrađujem. Kad sam naišla na Cleo, morala sam malo skrenuti sa svog puta u „belle epoque“. Njezin izgled me oduševio i iznenadio, moderne crte lica, stav i energija kojom zrači sa fotografija privukli su moju pažnju. Kao putnica kroz vrijeme lako bi se uklopila u bilo koje drugo modernije doba.

Cleo de Merode punog imena Cleopatra Diane de Merode rođena je 1875 godine u Parizu kao Cleo de Merode-02pripadnica otmjene aristokratske obitelji. Baletom je počela sa 8 godina, a već sa 13 počela se njime i profesionalno baviti. Ples joj je otvorio vrata slave, te je učinio najpoznatijom i najfotografiranijom ženom svog vremena, te jednom od prvih modnih ikona. Iako je ples taj koji joj je otvorio put ka slavi, pravu slavu je ipak stekla svojim izgledom. Cleo je pozirala brojnim fotografima, a sličice i razglednice s njezinim likom prodavale su se i skupljale diljem svijeta. Baletni nastupi i turbeje samo su pridonijeli njezinoj internacionalnoj slavi.


Cleo de Merode FalguiereJeanAlexandreJoseph1896Cleo je sa 16 godina postala slučajna modna ikona, zbog kose koja prekriva uši u skupljena je u punđu. Njezinu su frizuru počele oponašati gotovo sve pariške dame.
Osim fotografa Cleo je svojim izgledom privukla mnoge poznate umjetnike tog doma, kao što su Toulouse-Lautreca, Klimta i Degasa. U pariškom muzeju d’Orsay danas stoji njezina skulptura koja je svojedobno uzrokovala nezapamćeni skandal.

Cleo je 1896. godine prema čitateljima jedinih uglednih pariških novina bila proglašena najljepšom ženom svijetu, a prema broju glasova je doslovno pomela konkurenciju.

 

 

17-Cleo de Merode

15-Cleo de Merode