Štefica Vidačić hrvatska Miss Europe

Napisao/la iFranko. Posted in Vintage

Steffi-Vida-07

Štefica Vidačić ( umjetnički Steffie Vida) rođena je 1905 godine u Požegi. Bila je vlasnica kafića u Jurišicevoj ulici (u nekim izvorima piše da je samo radila tamo). Crne kose, zelenih očiju i visine 161 cm.
Izabrana je za Miss Jugoslavije u Zagrebačkom hotelu Esplanada na prvom izboru za Miss 1926 godine, a 1927 godine izabrana je i za Miss Europe u Berlinu.

Dobivene titule osigurale su joj slavu u Budimpešti, Beču i Berlinu. Snimila je i nekoliko filmova. Uz njezinu ljepotu vežu se mnoge legende, a bile one istinite ili ne jedno je sigurno njene crte lica, njezin stas i seksipil još i danas su aktualni, a u potpunosti odražavaju duh Art déco razdoblja.

Steffi-Vida-01

Filmski producenti obećavali su joj veliki uspjeh, a kao što je to  i danas sa poznatim licima i tada su hrvatski mediji pratili Šteficu na svakom koraku. Izvještavalo se o njezinoj novoj frizuri, haljini i iskustvima sa putovanja po europskim sjedištima i sa snimanja. Šteficu je portretirao i poznati slikar tog razdoblja Robert Auer, nagu, samo djelomično prekrivenu tkaninom.

Steffi-Vida-Robert-Auer

Pod umjetničkim je imenom Steffie Vida, odigrala sporedne uloge u filmovima “Ponoćni taksi”, “Ljubav u snijegu”, “Tajne Orijenta”, “Vitezovi noći”, a najupečatljiviju je ulogu odigrala u “Evinim kćerima”, gdje je utjelovila barunicu Edith von Stetten.

Steffi-Vida-08

Na kraju se udala za bogatog njemačkog filmaša, te slomila mnoga muška srca, od kuda su potekle priče i legende. Jedna kaže da je ugledni gospodin iz Vlaške ulice, Josip Tiljak, zbog nje je počinio samoubojstvo, a u novinama je nakon toga objavljeno oproštajno pismo.

Steffi-Vida-02

Najpoznatija je ipak legenda o Štefici i Miškecu.

Miškec je bio zagrebački mladić, koji je radio kao pomoćnik majstora i bio zaljubljen u Šteficu. Nakon što se Štefica udala, propio se, dao otkaz i postao prosjak. Kao prosjak uvijek je spavao na istom mjestu, pokraj Balkan prolaza, devedesetih je taj prolaz nazvan: Miškecov prolaz.

Steffi-Vida-03Steffi-Vida-04Steffi-Vida-05Steffi-Vida-06Steffi-Vida-09Steffi-Vida-10

Filmić Štefica Vidačić