Mica Torbica na milenijskoj fotografiji

Napisao/la Ivana. Posted in Vibela

mice-zagorka-0

Danas je na Dolcu snimljena milenijska fotografija „Zagorki za rođendan. Centar za ženske studije organizirao je snimanje fotografije svi osoba koje su dobile ime prema nekom od Zagorkinih likova. Ja nisam dobila ime po nekom od likova, ali sam odrasla uz priče o Gričkoj vještici, o Gordani i likovima iz Zagorkinih romana i nisam pročitala ni jedno njezino djelo (sram me bilo), iako imam skoro sve romane lijepo uvezene.

U mojoj obitelji se Marija Jurić Zagorka čitala sa ljubavi i strasti, a pod utjecajem Zagorkinih likova pola moje rodbine je dobilo ime. Mama mi se zove Gordana, teta Jadranka, njihov bratić Damir itd. Danas sam ja na toj fotografiji predstavljala moju rodbinu,a prvenstveno moju mamu Gordanu. Na putu do dolca, na radiju sam čula da je Zagorka izmislila ime Gordana i Damir, to nisam znala i moram priznati da me to baš iznenadilo.

Opis lika Gordane:
„Tko je ona? Mislite onu bademastih očiju. To je Gordana. Čudno ime, a ljepota još čudesnija. Kakvi gusti pramovi svijetlo smeđe kose, s nekim posebnim brončanim sjajem, što se žari u svjetlosti! … Pogled joj je odviše mudar i pokazuje kao da u njenom srcu nema iskre.
A kako ste rekli da se zove? Svi je zovu Gordana. Što? Kakva je to svetica? Što ćete, ovdje u Zagrebu i čitavoj zemlji muževi i žene nose uz svetačka i nekakva čudna druga imena, kao na primjer onaj prinčev tajnik Damir.“

Da ne zaboravim, danas je objavljen i moj drugi članak na Hrvatskom Povijesnom Portalu, a tko zna, možda za koju godinu napišem i članak o Zagorki (naravno kad pročitam sve one romane koji mi stoje u ormaru)

Hrvatski Povijesni Portal

Mica Torbica i cice mace
mice-zagorka-2

Kupila sam ovu torbicu prije koji tjedan i nikako da se poklopi lijepi dan, opuštena kombinacija i prilika da je stavim. Danas je Mica dobila priliku da se slika. Torbica je ručni rad žene, koja me oduševljava svojim vedrim duhom, ljubavi prema mačkama i naravno torbicama sa micama. Već jedno vrijeme planiram kupiti ovu torbicu i sad kad mi je stigla ne mogu se joj nadiviti. Svaki detalj je rađen sa ljubavi i pažnjom.
Kupila sam i cice mace, moje najdraže vjesnike proljeća da mi uljepšaju dom.

mice-zagorka-3mice-zagorka-4mice-zagorka-5mice-zagorka-7mice-zagorka-9mice-zagorka-11mice-zagorka-13mice-zagorka-14mice-zagorka-15mice-zagorka-16
I za kraj: Što sam obukla za Milenijsku fotografiju?

Vintage komplet nakita od crne špage sa zlatnim detaljima i Vintage sunčane naočale.
Levi's traperice sa visokim strukom.
Bata kože gležnjaće.
Crno bijela mornarskamajica, Butiga Malešnica.
H&M smeđa vestica.
I naravno Micu Trobicu.

Eto kak je lijepo ispala Milenijska slikica...

mice-zagorka-17