Danas se ptičeki ženiju

Napisao/la Ivana. Posted in Vibela

vintage-romantic-couple3

Danas, kao što svi znate je Valentinovo, ali što je to uopće? U mojim sjećanjima ne postoji pojam Valentinovo, samo tu i tamo poneko mutno, nerazumljivo sjećanje iz neke američke TV serije i filma. Zašto i kada nam je onda to Valentinovo toliko postalo bitno? Sa svih strana srca, ruže, pokloni, sve se crveni kao nekad na 1. Maj.
Samci padaju depru, parovi se svađaju zbog prevelikih očekivanja, a trgovci trljaju zadovoljno ručice. Nisam ni ja potpuno imuna na Valentinovo i mene je zavelo i omamilo i navelo me na velika očekivanja, razočaranja i svađe. Kako je to glupo!


Često znamo sami sebe zavaravati, pa dovoljan je mali znak pažnje. Pa ne mora biti nešto veliko i skupo, pa ne mora biti nešto ludo romantično, samo neka se sjeti i onda se razočaramo, a ako zaboravi naljutimo.
Mali znak pažnje …
Zar to nije kad ti svako jutro skuha kavu i nježno probudi, a da ti možeš odspavati malo duže? Ili možda kad ti dođe sa drugog kraja grada na 30 minuta pauze da popije s tobom kavu na prvom suncu?
Kad nekoga voliš, voliš ga cijelu godinu, a ne samo danas. Sad mi je žao zbog nekih mojih reakcija i žao mi je što su one povrijedile nekoga. Nadam se da nikad nije prekasno za promjenu, pa se i ja mijenjam. Hvala ti dragi na svim malim znakovima kojima mi ispunjavaš cijelu godinu, a koje ja ponekad zanemarim i ne primjećujem.

A sad malo o današnjem blagdan, oduvijek je to za mene bio blagdan „Kad se ptičeki ženiju“. Baka mi je pričala, da kad je ona bila mala, da je bio običaj u grmlje stavljati kolače. Djeci se reklo da su ptičice imale svatove i da neka idu tražiti kolače. Po kolače se moralo ići bosonog po snijegu, pa su djeca osim kolača dobila na poklon i crvene čizmice. Eto ove godine nam je snijeg, pa možete testirati kako je to dobiti crvene čizmice, tko zna možda postanu in. Šala, i sama baka mi je rekla da nju njezina babica nikad nije puštala bosu, ni za blagdan ni inače. U školi moja baka i još jedna curica su bile jedine koje su imale cipele, svi ostali su dolazili bosi u školu.

Dakle Valentinovo je vezano uz ljubav, uostalom kao i cijela Veljača, poznata opet po tome da se mačke posebno vole u ovo doba godine. Nema ništa loše u tome da darujete svoju dragu osobu i ja ću dragom dati poklon. Nema ništa loše u tome da danas budete posebno romantični, ali neka vam to ne bude obaveza i ne očekujte od drugih da dijele vaš entuzijazam. Razmislite malo, ako nekoga volite i poželite ga posebno darovati za Valentinovo, to je onda vaša odluka i ne bi smjeli očekivati nešto zauzvrat. Ako se osjećate loše nakon što ste nekoga darivali onda griješite. U životu posebno pamtim dva poklona za Valentinovo jedan je izrezano srce od papira na kojem piše volim te i reklamna traka za kosu od neke banke, a drugi potpuno neočekivani buket orhideja.

Volite te … praštajte… ne slušajte reklame!

„Gonna take my time
I have all the time in the world
To make you mine
It is written in the stars above
The gods decree
You'll be right here by my side
Right next to me
You can run but you cannot hide

Don't say you want me
Don't say you need me
Don't say you love me
It's understood
Don't say you're happy
Out there without me
I know you can't be
'Cause it's no good

I'll be fine
I'll be waiting patiently
Till you see the signs
And come running to my open arms
When will you realize
Do we have to wait 'till our worlds collide
Open up your eyes
You can't turn back the tide

Don't say you want me
Don't say you need me
Don't say you love me
It's understood
Don't say you're happy
Out there without me
I know you can't be
'Cause it's no good

Gonna to take my time
I have all the time in the world
To make you mine
It is written in the stars above

Don't say you want me
Don't say you need me
Don't say you love me
It's understood
Don't say you're happy
Out there without me
I know you can't be
'Cause it's no good“

Depeche Mode
„It's No Good“