Najveća izložba Barbie lutaka i Lego kockica u Europi

Napisao/la iFranko. Posted in Vibela

barbievintage01

Danas sam posjetila izložbu Barbi i Lego u Varaždinskoj Areni, kažu najveća europska izložba tog tipa. Najveća ili ne mene je jako razveselila, obzirom da mi je jedan od hobija makeover barbika. Djeca su izložbu vrlo brzo prošla i odjurila u Lego igraonicu, a ja sam sa mamom prošla postavu barbika  minimalno 4 puta. Izložba je postavljena tako da prati povijest lutke od njenog nastanka 1959. godine pa sve do danas. Osim prema godinama, barbike su postavljene i tematski (sport, rock, motori, nošnje raznih zemalja, vjenčanja, bajke i sl.), a također su izloženi i dizajnerski primjerci, te barbike napravljene prema likovima poznatih osoba i likovima iz filmova i serija.

Ova najveća europska Barbie i Lego izložba prvi je put postavljena 2004. godine u Münchenu, što nije neobično ako znamo da je Barbika nastala prema Njemačkoj lutki Bild Lilli.

1barbie1959

Prva Barbie lutka predstavljena je 9. ožujka 1959. godine na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku. Dizajnirala ju je Ruth Handler (žena suosnivača tvrtke Matell) koja je novu lutku za oblačenje nazvala po svojoj kćeri, Barbari (kasnije Ken je dobio ime prema njenom sinu Kennethu. Prva je Barbika bila obučena u crno bijeli kupaći kostim i koštala je svega 3 dolara, a tijekom 5 desetljeća Barbika je doživjela mnoge transformacije.
Odjeću je za Barbiku do danas dizajniralo 70-ak najpoznatijih kreatorskih imena, npr. Versace Armani, Dior i Valentino, a najatraktivniji su primjerci Barbike odjevene u odjeću hollywoodskih zvijezda. Iako ima više od 50 godina, Barbie je i dalje najprodavanija igračka svih vremena.

Barbie ima i svoje obiteljsko stablo i pravu biografiju. Puno ime joj je Barbara Millicent Roberts. obiteljsko stablo

U njezini roditelji su George i Margaret Roberts . U romantičnoj je vezi s Kenom (Ken Carson) koji se prvi put pojavio u 1961. Barbie ima preko 40 kućnih ljubimaca, uključujući mačke i pse, konje, pandu, malog lavića i zebru. Osim toga ima široki vozni park, npr. ružičasa Corvetta kabrioleta.
Posjeduje pilotsku dozvolu, te uz to služi kao stjuardesa. Mnoštvo različitih Barbie karijera stvorene su da pokažu kako žene mogu preuzeti različite uloge u životu. Lutka se prodavala u različitim verzijama, npr. Miss Barbie Astronaut (1965), Doctor Barbie (1988) i Nascar Barbie (1998). Mattel je stvorio niz prijatelja za Barbie, uključujući i latino Teresu, Midge, afričko-američku Christie i Stevena (Christienog dečka). Ima puno prijatelja, te rođaka, braću i sestre Skipper, Todd i Stacie (brat i sestra blizanci), Kelly, Krissy i Francie. Barbie se sprijateljila s Blainom, australskim surferom, tijekom prekida s Kenom u 2004.

Barbie kroz 5 desetljeća

barbie60te

 barbie50te

barbie60te2

 barbie70te1

barbie80tebarbie80tedeedee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 namoru80

 Barbie u bajkama

bajka

Barbie u svjetskim nošnjama

nosnje1nosnje2nosnje3

Barbie sirene

sirene

Barbie u raznim TV serijama (Beverly Hills, Star Trek, I Love Lucy, ...)

serije

Barbie u filmovima (Zameo ih vjetar, Cat Women, Gospodari prstenova, Supermen,...)

catwomen

zamoihvjetar1zamoihvjetar2

Filmske zvijezde (Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor,...)

marilynmonroe

elizabethtaylor

Muzičke zvijezde (Frank Sinatra, Elvis, Diana Ross, Beyonce, Cher, ...)

cherelvis

dianaross

Dizajnerse barbike

 versachebarbie

 vintagdizajnVintagDizajn 1VintagDizajn 2

 U postavi izložbe nalazi se i jedan primjerak moje prve barbike „Magic Moves Barbie 1986“ (ova u svjetloplavoj haljini). Ono što sam uspjela uočiti da fale originalne cipelice, naušnice, prsten i remen.

MojaBarbie

Moji favoriti sa izložbe su definitvno vintage barbie kolekcije koje sam stavila u početku posta, ali i novije barbike obučene u retro i vintage stilu. Osim njih meni su osobno još predivne Indijka i cat designers Barbie.

vintagebarbieVintageBarbie 1VintageBarbie 2VintageBarbie 3VintageBarbie 4VintageBarbie 5

indijkabarbiecatbarbie

Uglavno izložba je bila super, o lego kockicam aneki drugi put, jer ja sam tamo išla zbog Barbika. Napravila sam puno slika i sve su barbike predivne, nemoguće ih je strpati u jedan post.

Kako bi ovaj post bio potpun u nastavku alo o mojoj povijesti sa barbikama i barbie makeover kojim se bavim…

Barbike vs. „Debele bebe“

Bilo je kasno proljeće, topli dan, taman za izaći pred zgradu na travnjak i igranje. Bila sam kod prabake i kroz prozor sam vidjela dvije curice kako se igraju na deki sa lutkama.
Baka, daj mi dekicu idem i ja van!
Sišla sam dolje, u jednoj ruci mi je bila dekica u drugoj vrećica sa lutkama i krpicama.
Dekica je bila puna zakrpa, ne zato što nisam imala bolju, nego zato jer je baka zaključila da je ta jedina dovoljno loša da se smije uprljati sa travom.
Sjela sam do njih, one su odmjerile mene i moje lutke i otjerale me riječima: „Imaš debele bebe i ružnu dekicu!". Kako sam bila povrijeđena i tužna…
Priča je ta, da su one imale barbike, koje im je donio neki stric iz Njemačke, a ja nisam ni znala kakve su to lutke. U to vrijeme kod nas nije bilo za kupiti barbika, a ja nisam imala nikakvog strica u Njemačkoj ili sličnu rodbinu.
Poslije sam saznala da su te dvije sestre iz ne baš sretne i bogate obitelji i da roditelji baš i ne brinu za njih, no meni je ostala trauma, da imam debele bebe, aaaaagrh. Od tad je prošlo dosta vremena i dalje sam se igrala sa debelim bebama, ali nikad sa tim curicama.

Išla sam u 7 ili 8 razred osnovne i u „Dječjem magazinu“ na Varaždinskom korzu dobili su u ponudi i barbike. Najbolja mama na svijetu odmah je krenula sa mnom da mi je kupi. Po običaju gotovine nismo imali, a asortiman barbika nisu davali na kredit, pa je mama jedva tužnim pogledom i molbama izmolila tete prodavačice da napišu kredit za nešto drugo i daju nam barbiku. Kad se toga sjetim, moram priznati da sam sretna što sada postoje kreditne kartice, a prodavači moraju moliti kupce da kupe nešto, a nemi njih da nam prodaju.

Bila je predivna, u plavoj haljini i ogrtaču. Na jedan klik na leđima dizala je ruke. Ta barbika mi je bila jedna od najvrjednijih stvari koje imam i još uvijek je čuvam.

Prije koju godinu sam počela spašavati odbačene barbike i davati im novi život.

Na slikama možete vidjeti rezultate mog truda. Sada mi je malo žao što nisam slikala prije i poslije uređivanja, no u tom trenutku mi je bio bitan bio rezultat, da ponovno izgledaju lijepo i poželjno za igru. Prije mog uređivanja većina ih je bila prljava, raščupane kose pune čvorova.
Svaka od njih je oprana, napravljena im je frizura, obučena je od glave do pete.

Svaka od njih je dobila i novu ulogu i novo ime ...

Moj Barbie makeover

ZALJUBLJENA BARBIE

barbiemakeover01

barbiemakeover02

BARBIE VILA

Barbimakeovervila

 BARBIE SIRENA

sirena

Kung Fu BARBIE

kineskinja

HAWAII BARBIE

hawai

 BLUES BARBIE

deedee

 TRI PRINCEZE JEDNA LJEPŠA OD DRUGE

princeza1

princeza2

princeza3

ŠARM 80-TIH BARBIE

80teb

NOVA FRIZURA

novifriz

 

 

 

 

 

 

 


DVIJE MODNE IKONE

modnaik

modna ikona2

DISCO BARBIE

disco

BARBIE 60-te

60sete

 BARBIE LEPTIRICA

leptirica

BARBIE PRINCEZA

bosonoga

BARBIE SMEĐOKOSA LJEPOTICA

smedja

BARBIE PIN-UP

pinup

BARBIE VILA

barbievila

BARBIE TIGRICA

tigrica

 Tri prijateljice BARBIE spremna za izlazak

prva

druga

treca

BARBIE ORIENT

indi

 BARBIE DISCO 80-te

disco80

 BARBIE SPORT

 sport

Volim ja i dalje i „debele“ bebe, tako da sam nedavno spasila od bacanja dvije ljepotice, koje kad ih uredim slikam da vidite.