Neki to vole vruće

Napisao/la Ivana on . Posted in Vintage

01-some-like-it-hot

Film koji me uvijek vrati na vedru stranu života i meni osobno najbolji film sa Marilyn Monroe je film Neki to vole vruće (eng. Some Lije It Hot). Iako je snimljen 1959 godine, radnja filma se odvija 1929 godine., a uz Marilyn u ovom filmu glume  Tony Curtis i Jack Lemmon. Zanimljiv podatak je da je film snimljen u crno bijeloj tehnici zbog njihove teške šminke, što je na kraju ispalo odlično i daje filmu posebnu čar i autentičnost. Film se diljem svijeta smatra jednom od najboljih komedija svih vremena.

03-some-like-it-hot.jpg

Ova komedija prati dva glazbenika u bijegu pred gansterima, nakon što su svjedočili masakru. U bijegu iz grada jedini posao koji uspiju pronaći je u ženskoj glazbenoj grupi. Dvojac se prerušava u žene te se prozivaju Josephine i Geraldine (što kasnije mijenja u Daphne). Upravo to njihovo prerušavanje u žene glavni je izvor smijeha i neobičnih situacija, a definitivno je i pokrenulo lavinu pitanja vezanih uz muško ženske stereotipe. Iako još uvijek kroz komediju, u ovaj film možemo smatrati i prvim izravnijim hollywoodskim queer filmom, gdje kroz ikonografsku sponu s transvestizmom, Billy Wilder progovara o transseksualnim osobama, čvrsto usidrenim u društvenom i kulturnom podzemlju.

04-some-like-it-hot
Pridružuju se bendu i vlakom odlaze na Floridu. I Joe i Jerry zaljubljuju se u "Sugar Kane" Kowalczyk (Monroe), pjevačicu iz benda i sviračicu ukulela.

02-some-like-it-hot.jpg

Na Floridi, Joe se počinje udvarati Sugar prerušivši se u milijunaša, dok se pravi milijunaš, Osgood Fielding III. (Brown), počinje udvarati Jerryju, prerušenom kao Daphne. Jedne noći Osgood upita Jerryja/Daphne da isplove na njegovoj jahti. Joe nagovara Jerryja/Daphne da zadrži Osgooda na obali dok on isplovi u njegovoj jahti sa Sugar.Te noći Osgood zaprosi Daphne, a on(a), uzbuđen(a), pristaje. Mafija konačno pronalazi Joea i Jerryja, kad su došli u hotel u kojem se održava konferencija "Prijatelja talijanske opere". Nakon nekoliko humorističnih potjera (i još jednog svjedočenja mafijinom ubojstvu), Jerry, Joe, Sugar i Osgood bježe na milijunaševoj jahti. Na putu, Sugar kaže Joeu da ga voli, a ne Juniora. Jerry kaže Osgoodu kako se ne može udati za njega iz različitih razloga, ali Osgood još ne shvaća. Konačno, Jerry/Daphne skida periku i uzvikne "Ja sam muškarac!". Na to Osgood izgovara besmrtnu rečenicu: "Nitko nije savršen."Film je osvojio Oscara za najbolji dizajn kostima i  Zlatni globus kao najbolja komedija. Marilyn Monroe je osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji, a Jack Lemmon kao najbolji glumac u mjuziklu ili komediji.

Jedna od meni najboljih scena.

 Neki to vole vruće

 

You don't have permission to view or post comments.