Korzet taj divni neudobni predmet želje

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

Marilyn Monroe

Prošlu me subotu kolegica zamolila da joj vežem korzet i da ga stisnem koliko mogu, što sam ja sa guštom i učinila. Sjetilo me to na retro reklame za korzete koje su prije koji mjesec kružile netom i na moj plan da napišem nešto i o njima. Osobno volim korzete, iako ih ne nosim često kao prije.

Vivien Leigh
Jedna mi se anegdota urezala u sjećanje, spremala sam se na jednu od onih dosadnih predbožićnih veselica sa firmom, to je bilo prvi puta da smo moj dragi i ja išli kao par. To što smo novopečeni par nije sjelo nekim kolegicama, koje su bacile oko na njega. Od svih njih, on je baš odabrao čudnu informatičarku, sa čudnim smislom za modu i izgledom koji se ne uklapa u njihova mjerila ljepote. A ja, ja sam cvala od sreće, izgledala sam bolje nego ikad i obukla sam se u meni lijepu kombinaciju, na opće oduševljenje muškaraca, zabezeknutog mog dragog i zajedljivo grintanje ženskog dijela publike. Kombinacija se sastojala od crne uske suknje od satena koja je sa prednje strane imala vezanje nalik na onaj na korzetu, korzet od crne čipke sa rozom (skor nude) podlogom (na prvi pogled izgledalo je kao da je proziran), strukirani sako od satena, nude peep toe štikle sa vrtoglavo visokom petom, roza perlice oko vrata, crne čipkaste visoke rukavice i bob kovrčava frizura. Izgledala sam kao da sam ispala iz burlesque.

Bettie Page
Zašto je korzet toliko moćan? Žena u njemu dobije oblik pješčanog sata, istakne obline, a osim samog izgleda žena je u njemu na neki način sputana, utegnuta i vezana, što kao i previsoke potpetice čine svoje u seksualnoj privlačnosti. Ipak ne gledaju sve žene na to isto. Korzeti su povijesni sinonim stezanja tijela. Pri spomenu korzeta, nekad je prva asocijacija, u doba stvaranja feminističkog pokreta, bila ugnjetavane žene. Kao da nije bilo dovoljno to što su im većinom bila uskraćena prava u kojima su muškarci uživali, još im je bio nametnut i taj zastrašujući odjevni predmet od kojeg su dame iz visokog društva padale u nesvijest. Oslobodile smo se korzeta i sada smo slobodne.

Gina Lollobrigida

Što je pak sa željom da budemo vitke? Često se u ovo moderno doma ističe kako su nekad bile moderne punije žene, da su se slavile ženske obline i sl. Punije nije jednako kao debele. Pa zar nitko ne vidi da se i nekad od žene tražilo da bude vitka, da ima struk, da nema trbuh, da je skoro savršena? Slažem se, nije se slavio anoreksičan izgled današnjim manekenki, ali definitivno debele žene nisu ni tada bile pojam ljepote. 16-korzeti

Pogledajte reklame za korzete ili pak bacite pogled na bilo koji film iz '50-tih. Neki dan samo ponovno odgledala Matilyn Monroe u filmu „Gentelmen prefer blondes“ iz 1953, istaknuti struk, bokovi i grudi, linija,a ne debljina. Obzirom da pišem o modi, raspredanje misli o poželjnom izgledu ženskog tijela provlačiti će se neminovno još kroz moje tekstove, pa ću pustiti ove misli za sada na miru. Vratimo se malo na korzete.

12-korzeti

Riječ korzet potječe iz starofrancuske riječi cors, što je umanjenica od riječi za tijelo, a dolazi od latinske riječi corpus, srodnog značenja. Korzet je odjevni predmet čija je svrha smanjivanje tijela stezanjem. Tijekom stoljeća, u različitim oblicima i sa različito svrhom (medicinska, estetska , fetiš) nosili su ga i žene i muškarci, ali je uglavnom odjevni predmet za žene. Korzeti se nose i danas, ali treba istaknuti kako su današnji korzeti mnogo blaža verzija korzeta iz povijesti. Korzet kao modni artikl nastao je iz želje i potrebe da se tijelo učini vitkijim. U tome je korzet oduvijek bio stvarni saveznik ljepote i ženstvenosti jer je damama osiguravao savršeno držanje, tanak struk i lijepo poprsje.

Povijest korzeta

17-korzeti
Prvi korzeti pojavili su se u 16. Stoljeću i bili su čunjastih i cilindričnih oblika i nosili su se na haljine sa prenaglašenim ramenima. Njihova je zadaća bila pritisnuti grudi.
Krajem 18. Stoljeća nosili su se kratki korzeti, koji su jedva sezali ispod grudi s ciljem podizanja i pridržavanja grudi.
Dolaskom viktorijanskog doba, korzet doživljava svoj procvat, a u upotrebi su dugački korzeti koji dižu grudi i stišću struk. Prvi puta u modu i kao ideal ženske ljepote ulazi pojam ženskog tijela u obliku pješčanog sata. U to vrijeme  tanak je struk značio visok socijalni status. 13-korzeti
Tad su se otprilike pojavili i prvi tightlaceri. Zbog izrazito lošeg utjecaja na zdravlje upravo su zbog ovog modela korzeti došli na loš glas, kao alternativa pojavili su se edvarijanski modeli, koj isu vršili puno manje pritiska na trbuh,  ali je zato gurao torzo prema naprijed i time narušavao ravnotežu.
U 19 stoljeću figura pješčanog sata postaje popularna i kod muškaraca, te oni također nose korzete.
Zbog potreba za štednjom u 1. svjetskom ratu, žene su zamoljene da ne kupuju korzete, kojima je i bez toga opadala popularnost. Zbog ekonomskih i društvenih promjena nakon 1. svjetskog rata i relativno skorog 2. svjetskog rata, korzetima se ne vrća popularnost sve do pred kraj prošlog stoljeća. Korzeti su izašli iz mode 1920-ih kada su ih zamijenili grudnjaci, ali su preživjeli kao dio povijesnih kostima.
U svom početku korzet je bio odjevni predmet koji se nosio ispod haljina, a kako nekada tako i danas korzet se odijeva tako da se bilo na prednjoj strani ili leđima zateže vezivanjem ili kopča gumbićima ili kukicama. Korzete su izrađivali posebni majstori corsetieri od fleksibilnog materijala, uglavnom svile, pamuka i kože, koji su se fiksirali čvrstim dijelovima od drveta, čelika, riblje kosti, bjelokosti te kasnije plastike kao osnovom konstrukcije. U 19. stoljeću  kostur  se radio od  čelika i riblje kosti, a danas se koriste plastika i čelik. Danas korzete možemo podijeliti na overbust korzete, koji sežu preko grudi i underbust korzete, koji sežu do ispod grudi.
Neki korzete positovječuju sa steznikom, no vjerujem da, kao i ja, pod svakim od ta dva pojma imate drugačiju sliku u glavi.

Povratak korzeta

11-korzeti
Od klasične forme viktorijanskih haljina korzet je preživio do 20-tog stoljeća. U visoku modu ulazi na velika vrata '40-tih godina prošlog stoljeća u Diorovim kreacijama. '80-tih korzeti postaju popularni u gotičkoj subkulturi, gdje ostaju aktualni modni artikl do danas. Od tada korzeti se nekoliko puta vraćaju u modu i to obično smjerom od visoke mode prema modi za široke mase. Ta vraćanja u modu bila su fokusirana na korzet kao samostalni odjevni predmet.

Madona

1990 godine, Jean Paul Gaultier je dizajnirao jedan od najpoznatijih korzeta modernog doba za Madonu, korzet sa šiljcima na grudima.

88-korzeti

Film Moulin Rouge 2001. godine mnogo je pridonio povratku i popularnosti korzeta.

Dita von Tess

Osim Nicole Kidman u tom filmu, u korzetima smo mogli vidjeti i neke druge zvijezde, kao št je Kylie Minogue, a neizostavni su dio stila koji nosi Dita von Teese.
15-korzeti

Da su korzeti nekim ljudima fetiš i ne treba posebno naglašavati. U BDSM-u bottom može nositi vrlo tijesno stegnut korzet koji će ograničavati kretnje, a top može nositi korzet iz estetskih razloga. Neke osobe (bez obzira na spol) mogu doživjeti seksualno uzbuđenje ili orgazam samim nošenjem čvrsto stegnutog korzeta.