Praznik u Rimu

Napisao/la Ivana. Posted in Vintage

roman-holiday-01

Ljeto na moju veliku žalost ide svom kraju. Volim toplo vrijeme, sunce i svijetlo. Ponekada su ljetni dani sparni i teško je podnijeti visoke temperature, no sve to je zanemarivo u zamjenu za veliku količinu svjetla koje nam nudi ljeto. Zato i ne pišem puno ljeti, pokušavam čim više vremena provesti vani na zraku i svjetlu.
Nedavno sam naišla ponovno na meni predivan film „Praznik u Rimu“. To je jedan od onih filmova koji me uvijek opuste i razvesele. Svaki put kad ga odgledam dobijem leptiriće u trbuhu i jedno vrijeme sam u stanju zaljubljenosti.


U nastavku malo o filmu i nekoliko fotki da se prisjetite.

roman-holiday-05
Praznik u Rimu (eng. Roman Holiday ) je romantična komedija snimljena 1953 godine, a u glavnim ulogama su Audrey Hepburn i Gregory Peck. Audrey je za tu ulogu dobila i Oscara za najbolju glumicu. 

roman-holiday-02

Radnja filma se odvija u Rimu. Mlada princeza Ann (iz neke zamišljene kraljevske obitelji) pobjegne tijekom službenog posjeta Rimu, kojeg je njezina obitelj posjetila na proputovanju kroz Europu. Nakon što se jedne večeri posvađa sa svojima, zbog nametnutih službenih obveza, njezin liječnik joj da inekciju sedativa da se smiri i lakše zaspi. Prije nego je injekcija počela djelovati ona potajno napusti veleposlanstvo kako bi doživjela Rim.

roman-holiday-03

 

Sedativi s vremenom počnu djelovati i ona zaspi na klupi gdje ju nađe Joe Bradley , američki novinar, ali ju ne prepozna. On joj ponudi novac kako bi se mogla taksijem vratiti kući, ali  Ann odbija i uporno želi otići do Koloseuma. Na kraju joj ipak dopusti da prenoći u njegovom stanu. Spoj njezinog kraljevskog ponašanja i Bradleyjevih reakcija izvor je velikog dijela humora. Sljedećeg jutra Bradley ostavlja usnulu princezu u svom stanu i odlazi na posao gdje saznaje da je konferencija za novinare sa princezom otkazana, te na slici prepoznaje mladu ženu koju je ostavio da spava u njegovom stanu. Njih dvoje se sprijatelje, a on prvo želi samo ekskluzivnu priču, no kasnije shvati da se zaljubljuje u nju.

roman-holiday-04