Simbolika ljudske lubanje

Napisao/la Ivana on . Posted in Vintage

lubanja-skull-01

Već sam pisala o mojoj mračnoj strani, odnosno mojoj ljubavi prema crnojboji i njezinom nošenju, a sada da nastavim dalje u istom smjeru. Već duže vrijeme krenuo je uspon sa margina u modni vrh simbol ljudske lubanje kao motiv na odjeći, obući, modnim dodacima. Sada lubanje nisu više rezervirane za opake bikere i mračne darkere, već se pojavljuju na trendsetericama i djeci. Jedan dio mene je sretan zbog toga, jer je sada izbor stvari sa motivom lubanje dostupan i raznolik, ali drugi dio mene se bori protiv toga. Kad nešto postane toliko moderno da nose svi, lako izgubi svoju dušu. Bez obzira bila ona trenutno moderna ili ne, ljudska lubanja kao motiv meni je draga i volim je nositi, tako da sam nabavila u zadnje vrijeme dosta stvari na kojima se nalazi i time popunila svoju zbirku. Moja prva lubanja koju sam nosila bila je na privjesku lančića. Često sam znala dobiti kritike što nosim nešto tako „ružno“ oko vrata, ja sam je smatrala svojom zaštitom.

Read More Comment (0) Hits: 6836

Moda u razdoblju 1930 - 1940

Napisao/la iFranko on . Posted in Vintage

1930-1940-ifranko

Ovo razdoblje obilježila je velika kriza, gospodarske poteškoće i neimaština. Sve to utjecalo je na modu u kojoj se iz nužde događaju velike inovacije.Dizajneri su eksperimentirali s novim krojevima i novim materijalima. U žensku modu ulaze, nakon linearnih i kratkih haljina iz dvadesetih, dulji rubovi i vijugavi oblici. Struk se vraća u prirodni položaj, no u ležernijoj formi.

Read More Comment (0) Hits: 3876

Neki to vole vruće

Napisao/la Ivana on . Posted in Vintage

01-some-like-it-hot

Film koji me uvijek vrati na vedru stranu života i meni osobno najbolji film sa Marilyn Monroe je film Neki to vole vruće (eng. Some Lije It Hot). Iako je snimljen 1959 godine, radnja filma se odvija 1929 godine., a uz Marilyn u ovom filmu glume  Tony Curtis i Jack Lemmon. Zanimljiv podatak je da je film snimljen u crno bijeloj tehnici zbog njihove teške šminke, što je na kraju ispalo odlično i daje filmu posebnu čar i autentičnost. Film se diljem svijeta smatra jednom od najboljih komedija svih vremena.

Read More Comment (2) Hits: 2063

Louise Brooks i bob frizura kao simbol neovisnosti i jednakosti žena

Napisao/la Ivana on . Posted in Vintage

 Louise Brooks

Jedna od najpopularnijih frizura, čija popularnost ne jenjava još od početka prošlog stoljeća definitivno je bob ili paž frizura. Svoju popularnost i uspon na modnom tronu bob frizura može zahvalit zvijezdi nijemih filmova Louise Brooks. Dvadesetih godina njena bob frizura postala je senzacija, a žene su masovno tražile njenu repliku. Uz ravno šišane šiške i kratku crnu sjajnu kosu, strogo uređene obrve, svijetla put i tamne usne zaokružile su njen fatalni izgled koji je potaknuo modni trend. Trend se uz manje i li veće preinake zadržao sve do danas i ne čudi stoga da se uvijek nađe na popisu najutjecajnijih stilova 20. stoljeća.

Read More Comment (0) Hits: 2895