Prvi koncert

Napisao/la Ivana. Posted in Vibela

depechemode-arena-zagreb-2013-01

Jučer održani koncert Depeche Mode u Zagrebu, naravno, nije bio moj prvi koncert, bio je to jedan u nizu i nadam se ne posljednji. Da volim Depeche Mode, da mi je koncert bio odličan, da sam bila cijelo vrijeme u transu i uživala, to ne moram pisati.
No, ovo je bio prvi koncert jednom dvanaestogodišnjaku. Sretnik. Da je barem meni bio ovakav jedan veliki i snažan koncert prvi u životu. To je nešto što ti zauvijek ostaje kao uspomena, a možda te i usmjeri kao osobu. Bez obzira kuda ga glazbeni ukus i životne vode odnesu, ovo mu nitko više ne može ukrasti.
Zamislila sam se malo nad životom, koliko je mene odredila muzika koju slušam? Mislim da puno. Što bi bilo da sa svojih dvanaest nisam počela slušati Depeche Mode? Ne znam odgovor na to pitanje, ali sam zadovoljna kako sam ispala.

depechemode-arena-zagreb-2013-02

Sam koncert je bio drugačiji od onog za fanove u Beču i od svih dosadašnjih koncerata. Kao i uvijek stare su pjesme uklopili novim aranžmanima novom albumu. Ovaj put blues Delta Machine obilježio je sve. Nekima to nije baš leglo, mene je oduševilo, volim kad su drugačiji, volim njihove transformacije bez obzira da li su uspješne ili ne. Možda zato jer se i ja volim transformirati, mijenjati i to me čini živom. Sami članovi benda bili su puni energije, Dave seksipilniji nego ikad, Martin i dalje u svom bajkovitom svijetu, a Andy se „rasplesao“ rukama, što je na trenutke bilo dosta komično. Na set listi nedostajale su neke meni drage pjesme, ali je zato pjesma „Halo“ u novom aranžmanu nadoknadila sve.

depechemode-arena-zagreb-2013-03
Da ne ispadnem uvijek totalno subjektivna imam i  kritike na koncert. Prva i najveća ide organizatorima. Od prve najave koncerta na stadionu u Maksimiru ja sam bila razočarana odabirom mjesta i nekako nisam mogla zamisliti koncert Depeche Mode kao koncert za široke mase. Nakon najave da će se koncert ipak održati u Areni bilo mi je lakše, ali kako bi rekli i sami Depechevci „Damage is done…“. Fan Pit je bio na dvije trećine partera i potpuno izgubio smisao, pretvorili su ga u malo bolje mjesto na parteru, dok se parter pretvorio u magareću klupu iz koje se ništa ne vidi. Manjak redara uzrokovao je proboj sa tribina u Fan pit, tako da su nas sa djetetom izgurali skroz uz rub. Do sada nam je uvijek kupljena karta za Fan Pit garantirala dobar provod i puno mjesta za plesanje. Druga kritika ide vizualnom dojmu cijelog koncerta. Za razliku od Beča, gdje su vizualni efekti bilo vrlo blizu kvaliteti prijašnjih koncerata Depeche Moda, na koncertu u Zagrebu su me razočarali. Bilo je možda dva tri trenutka koja su bila ok, ostalo je bilo jako loše.

depechemode-arena-zagreb-2013-04

Na kraju ispunjavam obećanje, objavljujem pjesmu jedne super cure koja voli Depeche Mode.


„Tonight I'm in the hands of fate.
All I eant to do is see you again
Is that too much to ask for?
My heart is aching
My body is burning
My hands are shaking
My head is turning
You understand, it's so EASY to choose.
But everyone knows what has got me
Takes me completely
Touches me sweetly
Reaches so deeply
I know that nothing can stop me.
Sweetest perfection, DEPECHE MODE

If you're looking for a reason, I've a reason to give.

All I ever wanted
All I ever needed
IS DEPECHE MODE

I've tried as hard as I could
To make you see
How important it is for me.
So here is a plea
From my heart to you.

I do anything. Please.

You can take your time
I'm waiting in line."