Kolačići sa dušom

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

Recepti-ifranko-vintage-01

Bila sam sigurna u to da za ove blagdane ne budem radila kolače, budem kupila one iz Lidla, rekla sam sama sebi. Približavao se Božić, a ja sam ipak odlučila nabaviti sastojke i raditi domaće kolače.
Sve se može sve kupiti, ali to nije to, nema duše u keksima iz dućana. U nastavku recepti prema kojima sam radila kolače:

 

Čokoladni tartufi
Recept za 40 komada

Sastojci:
250 g tamne čokolade (ja sam stavila čokoladu za kuhanje i bilo je malo preslatko, treba staviti gorču čokoladu)
130 ml slatkog vrhnja
1 žličica cimeta
2 žličice maslaca
Ribana kora pola naranče
Ukrasne mrvice

Recepti-ifranko-vintage-03
Priprema: slatko vrhnje zakuhati gotovo do vrenja, pa maknuti sa vatre. U to umiješati čokoladu koja se mora potpuno otopiti. Dobije se glatka krema u koju treba zatim dodati maslac, cimet i naribanu narančinu koru. Izmiješati sve zajedno i izliti u posudu, te ostaviti u hladnjaku da se ohladi (minimalno 2 sata). Nakon što se smjesa ohladila, žlicom vaditi smjesu i oblikovati kuglice, koje na kraju uvaljati u ukrasne mrvice.

Kokos kuglice
Recept za 40 komada

 

Sastojci:
200 g mlijeka u prahuRecepti-ifranko-vintage-04
200 g šećera
2 žlice arome vanilije
100 ml  vode
200 g kokosovog brašna
125 g maslaca
100 g prženih, oljuštenih lješnjaka


Priprema: zakuhati vodu sa maslacem i šećerom. Kada zakipi kuhati još 5 minuta, ukloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi. Umiješati vaniliju, mlijeko u prahu i polovicu kokosovog brašna. Ostaviti smjesu u hladnjaku da se stegne. Oblikovati dlanovima kuglice, a u sredinu svake utisnuti po jedan lješnjak, te n akraju uvaljati u preostalo kokosovo brašno.

Bakine pijane kuglice

Recept za 30 komada

 

Sastojci:
100 g mljevenih Speculaas keksa
80 g sitno sjeckanih oljuštenih lješnjaka
80 g šećera u prahu
80 g čokolade za kuhanje
2 jušne žlice meda
2 jušne žlice masnog kakaa
Ribana korica jedne naranče
1 jušna žlica narančinog soka
6 jušnih žlica (oko 0,3 dl) ruma
Po želji pola žličice cimeta


Priprema: otopiti čokoladu na pari, te malo zagrijati med da postane tekuć. U posudu staviti sve suhe sastojke (keksi, lješnjaci, šećer, kakao, cimet i ribana korica), te sve zajedno pomiješati. Dodati otopljenu čokoladu, med i sok od naranče. Sve sastojke dobro pomiješati i ostaviti u hladnjaku 1 – 2 sata.
Od ohlađene smjese raditi kuglice. Kuglice uvaljati u ukrasne mrvice ili po želji u šećer u prahu sa cimetom, kokos, čokoladu i sl.

Bajadera


Recepti-ifranko-vintage-05Veličina 30x22 cm.


Sastojci:
150 ml vode
300 g mljevenih petit beurre keksa
300 g čokolade z akuhanje
220 g margarina za kreme
200 g šećera u prahu
300 g mljevenih oraha
Sok od jednog limuna

 

Priprema:
Prvi sloj – u 100 ml vode otopiti 100 g margarina (na laganoj vatri, ne smije zakuhati). Kada se margarin otopi umiješati 300 g mljevenih keksi, 100 g šećera u prahu i sok od jednog limuna, Dobivenu masu dobro izmiješati i staviti u protvan u sloj  debljine oko 1,5 cm.
Drugi sloj – u 50 ml vode otopiti 100 g margarina, 100 g šećera u prahu i 150 g čokolade za kuhanje. Kada se sve otopi umiješati 300 g mljevenih oraha. Masu dobro izmiješati i razvući na prvi sloj.

Staviti na hlađenje.

Glazura – otopiti na pari 150 g čokolade za kuhanje i 20 g margarina i preliti preko ohlađenog kolača.

Kada se glazura ohladi, kolač rezati na komade. Za lakše rezanje nož zagrijavati u kipućoj vodi (obrisati višak vode prije rezanja).

Dobar tek!

Recepti-ifranko-vintage-02

You don't have permission to view or post comments.