Krampogačice

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

krampogacice-02

Eto ponovno mene kako isprobavam prabakine recepte. Prije nekoliko godina sam saznala da se krampogačice još zovu i čvarkuše, pogačice sa čvarkima i sl. Nebitno kako se zovu, rijetko tko ih meni radi fine. Dobila sam neki dan od susjede čvarke i svježu mast, pa me to potaknulo da ih po prvi puta probam sama napraviti. Obzirom na to da su ispale super u nastavku vam prenosim i recept.

 

Prvo i osnovno za napraviti dobre krampogačice potrebno vam je vrijeme.

Sastojci:
200 g čvarki usitnjenih (sitno narezanih ili mljevenih, ili ako su dosta mali ne morate ništa)
700 g glatkog brašna
3 žumanjka
1 svježi kvasac (ja sam koristila suhi kvasac 7g koji mijenja 25g svježeg)
2 dcl mlijeka
1,5 dcl bijelog vina ili 2 dcl kiselog vrhnja (ja sam koristila 1,5 dcl crnog vina, jer ništa drugo nisam imala doma)
Papar, sol (količina prema ukusu)
Malo šećera
100 g masti

Ako radite sa svježim kvascem potrebno ga razmrviti u mlijeku, dodati malo šećera i pustiti da se digne, a ako radite sa suhim kvascem (kao ja) samo sve sastojke dodajte u zdjelu sa čvarkima.

Čvarke, dva žutanjka, kvasac (sa mlijekom i šećerom), sol, papar i vino zamjesite. Tijesto je malo ljepljivo, ali neka vas to ne brine, kasnije se bude bolje ponašalo ;)
Ostavite ga da se diže 30 minuta na sobnoj temperaturi, ali neka ipak bude malo toplije (ja sam stavila zdjelu uz radiator).

Mast izvadite za to vrijeme na sobnu temperaturu, neka stoji, kako bi se mogla lakše mazati po tijestu.

Pobrašnite podlogu i razvaljajte tijesto na 1 cm debljine (za lakše valjanje ja sam svaki put pobrašnila i gornji sloj tijesta). Polovicu tijesta namažite sa masti i preklopite tijesto kao knjigu, te ga ponovno razvaljajte na jedan centimetar debljine. Ja sam radila tako da sam u svakom koraku tijesto presavila 2 puta. Ostavite tijesto da stoji 30 minuta i ponovite postupak još dva puta.

Sa modlicom za krafne izrezujte okrugle pogačice i stavite u protvan na pek papir (papir za pečenje). Premažite pogačice sa žutanjkom i stavite ih peći u zagrijani rol na 200 C. Pogačice se peku oko pola sata, ali provjeravajte da li su dobile zlatno smeđu boju i tada ih vadite van.

krampogacice-01

Dobar tek i javite kako su vam uspjele!

Za kraj buteljka koja je „stradala“ za recept, nema kaj ja kuham samo sa vrhunskim vinima.

krampogacice-03 

You don't have permission to view or post comments.