Prabakina pita od jabuka

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

pitaodjabuka-01

Nedavno sam spominjala fine, mirisne domaće jabuke, koje sam dobila. One su me potaknule da iskopam prabakin recept za jabučnu pitu i pokušam je po prvi puta u životu sama napraviti. Rezultat je ispao bolji od mojih očekivanja. Mene su miris i okus vratili u djetinjstvo, a od svih, koji su imali sreću da dobiju komad na probu, dobila sam samo pohvale.

pitaodjabuka-02
U nastavku recept za pravu domaću pitu od jabuka. U originalnom receptu je dosta mjerica napisano na žlice, ja sam to ipak pretvorila u mjere koje možete dobiti na svojoj kuhinjskoj vagi, ipak je tako lakše.

Tijesto:
600 g oštrog brašna
200 g šećera
Jedan prašak za pecivo
Dvije jušne žlice kiselog vrhnja
120 g svinjske masti (ne rastopljene)
Dva izmiksana žumanjka

Od svih ovih sastojaka zamijesiti tijesto, ako se tijesto ne želi povezati, treba dodati malo mlijeka (ja sam dodala oko pola deci). Tijesto ostaviti bar pola sata da odstoji.

Fila:
2 do 3 kile jabuka (ja sam stavila oguljenih 2,5 kile)
Dva vanili šećera
Malo cimeta
Jedna jušna žlica čokolade u prahu (ili oraha ili prema ukusu može i oboje, ja sam stavila samo čokoladu)
Tri jušne žlice prezli (krušnih mrvica)
100 g šećera (količinu prilagodite kiselosti jabuka i svom ukusu)
Snijeg od četiri bjelanjka (čvrsti, kada okrenete posudu da ne iscuri van)

Jabuke oguliti, naribati i dinstati dok ne potamne i omekšaju, te ih staviti da se ohlade. U ohlađene jabuke dodati sve navedene sastojke i promiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i lagano promiješati.

pitaodjabuka-04
Tijesto podijeliti na dva dijela, prvu polovicu razvaljajte i postavite u protvan (onaj koji dolazi sa pećnicom) na papir za pečenje. Ako ne možete isprva staviti cijelo tijesto, ne treba se brinuti, to tako mora biti, samo polako stavljajte dio po dio. Na tijesto stavite ravnomjerno filu. Drugi dio tijesta možete također razvaljati i prekriti cijelu filu (tako sam ja radila) ili napraviti gatrice (rešetku), kako je vrlo često znala raditi moja prabaka. Tijesto probušite vilicom i namažite rastopljenim maslacem. Pitu stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite dok ne dobije zlatno smeđu boju (ja sam pekla oko 50 minuta). Pitu prema ukusu posipajte sa štaub šećerom (šećerom u prahu).


Javite kako vam je uspjela pita i dobar tek!

You don't have permission to view or post comments.