Mojoj mami za ročkas Torta od čokolade

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

torta-mama-03

U zadnjih nekoliko godina torte su poprimile nevjerojatne oblike, jedna ljepša od druge. Torte su postale prava malo umjetnička djela. Ja osobno nemam ništa protiv njih, lijepo mi ih je vidjeti i ne bi imala ništa protiv da me netko razveseli jednom takvom. No ipak, meni su puno draže torte koje radila meni moja mama za rođendan. Bile su to vrlo ukusne torte, izgledom daleko od savršenstva. Obzirom da sam rođena sredinom kolovoza mama je uvijek vodila borbu sa vrućinama i kremom koja se jedva držala na okupu. Sjećam se jedne godine kad joj je torta konačno ispala i ukusna i lijepa, e te godine sam je ja srušila na pod i tako održala tradiciju torti nesavršenog izgleda.

torta-mama-01

I tada su se mogle naručiti lijepe torte kod lokalnog slastičara. Mojoj rođakinji je uvijek teta nabavljala torte. Bile su to torte na nekoliko katova, ukrašene raznim sjajnim perlicama i dodacima i nama klincima su bile očaravajuće. Danas ljubav i trud koje je mama uložila da mi sama napravi tortu više znače od svega. Zato sam ove godine ja nju odlučila iznenaditi jednom jako finom, ne baš jako lijepom tortom od čokolade.

torta-mama-02

U nastavku recept.

Za tijesto:
5 jaja
200 g mljevenih badema
80 g maslaca
80 g šećera
1 Vanili šećer
2 žličice Praška za pecivo
2 žlice narančina soka
200 g čokolade 

Za kremu:
250 ml slatkog vrhnja
250 g čokolade za kuhanje

Za čokoladnu glazuru:
200 g čokolade za glazuru (ja sam je kupila u Intersparu i odlična je)
100 g maslaca

Postupak:
Šećer, vanilin šećer i maslac pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke, bademe, prašak za pecivo, narančin sok i rastopljenu čokoladu. Posebno napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i na kraju ga dodajte ručno miješajući u ovu smjesu. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i namazan maslacem. Pecite tortu u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta (da bi bili sigurni probajte vilicom da li je torta pečena).
Za kremu, vrhnje zakipite i prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se hladi minimalno sat vremena (poželjno i duže). Ohlađenu smjesu miješajte mikserom dok ne udvostruči volumen.
Pečeni ohlađeni biskvit prerežite i premažite pripremljenom kremom.
Prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako da u ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali maslac.
Ukrasite tortu prema želji, ja sam napravila šlag od tučenog slatkog vrhnja u koji sam dodala malo šećera.

Dobar tek!

You don't have permission to view or post comments.