Jabuke, jabuke, jabuke

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

jabuka-02

Volim jabuke i kolače od jabuka, ali sam s vremenom zaboravila koliko one mogu biti fine, ako su domaće.

Odrasla sam uz veliko drvo jabuke iz susjednog dvorišta. Bilo je to veliko neodržavano, nešpricano drvo uvijek puno plodova. Mi klinci počeli smo jesti jabuke čim su ličile na njih, dakle kisele, male i nezrele. Na kraju je uvijek ostalo i dosta njih da sazriju u velike, zelene sa crvenim sjajem, mirisne jabuke od kojih su sve mame i bake iz zgrade radile kolače. Onda su došli neki zli ljudi i porušili drvo, ali o tome ću jednom drugom prilikom.
Nedavno sam se preselila u jedno takvo staro dvorište i na moju sreću otkrila da postoji malo drvo jabuke, iste vrste, neodržavano i nešpricano. Kad smo došli, prvo što sam napravila da sam oslobodila drvo od starih plodova, maknula par suhih grana i lišće.

jabuka-01
Vikend je bio lijepo, sunčani, od mog susreta sa jabukom prošlo je nešto više od mjesec dana. Pobrala sam plodove, dobila cijelu jednu zdjelu i napravila kolač koji sam podijelila sa prijateljima.

jabuka-03

U nastavku recept za brzi, jednostavni i fini kolač od jabuka.

jabuka-04

Sastojci:
Jedno pakiranje lisnatog tijesta.
Oko dvije kile jabuka.
Šećer, cimet, rum, maslac, malo mlijeka, dva jaja, dva vanili šećera.

Priprema:

Razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga na papir za pečenje u onaj protvan koji dođe u kompletu sa pećnicom. Tijesto popikajte sa vilicom i stavite ga peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.
Jabuke ogulite, naribajte, dodajte cimet i šećer prema vlastitom ukusu i dinstajte na maslacu dok ne omekšaju. Pri kraju dodajte malo ruma i još malo prodinstajte.
U jednoj posudi miksajte žumanjak, dva vanili šećera i malo običnog šećera. U drugoj posudi miksajte bjelanjak od dva jaja. Kada se bjelanjak stvrdne umješajte ga ručno u žumanjke.
Kada je tijesto počelo dobivati boju izvadite ga iz pećnice i na njega dodajte jabuke. Preko jabuka izlite smjesu od jaja.
Pecite kolač dok ne dobije zlatno smeđu boju. Uz ovaj kolač bi bilo super poslužiti tučeno slatko vrhnje, ali ga ja nisam imala, te sam komade posula sa šećerom u prahu.

jabuka-05

Dobar tek!


Da se dobro dobrim vraća, jučer mi je od istih prijatelja za nagradu stigla puna vreća, pravih, domaćih mirišljavih jabuka. Jedva čekam da isprobam recept za starinsku jabučnu pitu.

You don't have permission to view or post comments.