Krampogačice

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

krampogacice-02

Eto ponovno mene kako isprobavam prabakine recepte. Prije nekoliko godina sam saznala da se krampogačice još zovu i čvarkuše, pogačice sa čvarkima i sl. Nebitno kako se zovu, rijetko tko ih meni radi fine. Dobila sam neki dan od susjede čvarke i svježu mast, pa me to potaknulo da ih po prvi puta probam sama napraviti. Obzirom na to da su ispale super u nastavku vam prenosim i recept.

Read More Comment (0) Hits: 1878

Prabakina pita od jabuka

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

pitaodjabuka-01

Nedavno sam spominjala fine, mirisne domaće jabuke, koje sam dobila. One su me potaknule da iskopam prabakin recept za jabučnu pitu i pokušam je po prvi puta u životu sama napraviti. Rezultat je ispao bolji od mojih očekivanja. Mene su miris i okus vratili u djetinjstvo, a od svih, koji su imali sreću da dobiju komad na probu, dobila sam samo pohvale.

Read More Comment (0) Hits: 2013

Mojoj mami za ročkas Torta od čokolade

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

torta-mama-03

U zadnjih nekoliko godina torte su poprimile nevjerojatne oblike, jedna ljepša od druge. Torte su postale prava malo umjetnička djela. Ja osobno nemam ništa protiv njih, lijepo mi ih je vidjeti i ne bi imala ništa protiv da me netko razveseli jednom takvom. No ipak, meni su puno draže torte koje radila meni moja mama za rođendan. Bile su to vrlo ukusne torte, izgledom daleko od savršenstva. Obzirom da sam rođena sredinom kolovoza mama je uvijek vodila borbu sa vrućinama i kremom koja se jedva držala na okupu. Sjećam se jedne godine kad joj je torta konačno ispala i ukusna i lijepa, e te godine sam je ja srušila na pod i tako održala tradiciju torti nesavršenog izgleda.

Read More Comment (0) Hits: 1906

Francuska juha od luka princeza sirotica

Napisao/la Ivana on . Posted in Recepti

 ifranko-juhaluk-0 16

"Soupe à l'oignon", nekad hrana za sirotinju, danas specijalitet dostojan kraljeva, ova juha vladarica je stolova diljem svijeta. Prije tjedan dana bila sam na ručku i nagovorili su me da probam Francusku juhu od luka. Na prvu me sama ideja o luku u juhi odbila, no srećom ja volim isprobavati svašta, tako da sam je naručila. Čula sam ja za “French onion soup”, iz raznih filmova i serija, ali mi nije palo na pamet da je to baš ta juha. Juha me oduševila i odlučila sam je probati napraviti sama. Uz malo surfanja i proučavanja nekoliko različitih recepata, napravila sam kombinaciju koja se meni učinila najboljom. Juha je ispala odlično. Iziskuje nešto više vremena za pripremu, ali isplati se svaka minuta koju uložite u nju.

Read More Comment (0) Hits: 1860