Balaton - plovidba Panonske mornarice

Napisao/la Ivana. Posted in Putopisi

01-balaton-vintageLoša prognoza vremena za vikend pred nama spriječila nas je u namjeri da ovog petka „otplovimo“ na Balaton. Odgodili smo put za neki drugi vikend, a ja ću se podsjetiti kako nam je bilo prošle godine.

 

 

 

  Na put smo krenuli nas troje prijatelja svaki na svom motoru.

02-balaton
I prošle godine prognoza je bila loša, a mi bez obzira uporni. Prvobitni plan je bio putovati preko Koprivnice i Graničnog prijelaza Gola, no zbog vremenske prognoze (čitaj moguća kiša) odlučili smo se za put Zagreb – Goričan po autoputu, a dalje po Mađarskoj putovati lokalnim cestama i uživati. Ispostavilo se da nam je to bila dobra odluka. Prvo stajanje bilo je Letenju (Letenye) u kafiću „COLORADO PUB“. Letenye je grad u Mađarskoj na granici sa Hrvatskom i imaju kamp koji radi cijelu godinu (ako kome zatreba).

03-balaton

Nakon kavice krenuli smo dalje do našeg odredišta grada Keszthely. Keszthely je grad u Mađarskoj smješten na obali jezera Balaton i jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Mađarskoj.
Balaton je najveće jezero (592 km2) u središnjoj Europi. Rijeka Zala je najveća rijeka koja se ulijeva u jezero, a kad dođete tamo sve se zove ZALA, autobusi, kamp, dućani, itd.

Iako smo uzeli opremu za kampiranje odlučili smo (opet zbog vremenske prognoze) se smjestiti u kamp koji ima bungalove, te smo se tako odlučili za kamp „ZALA“. Kamp je super uređen, čist, osoblje ljubazno, govore odlično Njemački. Cijena povoljna, za nas troje, tri dana, dva noćenja (petak – nedjelja), bungalov sa tri kreveta, kupaonom, WC-om i terasom platili smo 46 eura. Do plaže smo imali manje od minute hoda, dućan sa namjernicama nam je bio preko puta (jedino što radi samo do 14 h), a motori ispred. Kasnije su nam omogućili da motore stavimo u natkriveni prostor.

05-balaton

07-balaton

04-balaton06-balaton

18-balaton

19-balaton

Petak smo proveli u kupanju i sunčanju, te uživanju u prirodi i pivi. Voda je bila taman za kupanje, ugodna i topla. Ako ste prvi put na Balatonu, kao mi, treba malo vremena da se naviknete na dno. Kad stanete, propadnete u blato minimalno 10 cm. Kod prvog pokušaja ulaska u vodu spriječila nas je obitelj labudova, morali smo izabrati drugi put.

08-balaton

09-balaton

10-balaton

 Jedrilice, sunce i pivo. Dan kao stvoren za odmor nakon vožnje.

11-balaton

 12-balaton

14-balaton

13-balaton

16-balaton

15-balaton

Dan smo završili kupovinom hrane i pića, nakon čega je uslijedila večera „kod Betty“ (da objasnim, morali su jesti hrenovke koje sam ja skuhala). Uz crno vino i taktove Panonskog mornara do dugo u noć pričali smo i pjevali.

17-balaton

Grmilo je i sjevalo pa smo iskoristili priliku i za slikanje munja.

20-balaton

21-balaton

22-balaton

23-balaton

24-balaton

Za subotu su najavili kišu i pogodili. To i nije bilo tako loše. Fino smo se naspavali, popili kavu, doručkovali, prošetali po kiši, popili još jednu kavu s pogledom na Balaton. Kupili klopu i cugu, ručali i nakon svega (ipak se čovjek umori) bacili popodnevnu dremku.

25-balaton

26-balaton

27-balaton

Probudilo nas je predivno sunce, iskoristili smo ostatak dana za vožnju i razgledavanje grada.

Gradić je predivan ima puno zanimljivih i lijepih stvari za vidjeti. Predivan dvorac, mnoštvo muzeja i zanimljiva ponuda za turiste.

28-balaton

29-balaton

30-balaton

31-balaton

 32-balaton

Mi bi u "Night Club" plizzz ?

33-balaton

Kažem ja NE idemo u Muzej torture!

 34-balaton

35-balaton

36-balaton

 

Vožnjica prije večere ...

37-balaton

38-balaton

Nakon večere smo napravili tulum na obali Balatona i uživali do cca 3 u jutro, plesali i pjevali (i nitko nas nije opominjao za to).

39-balaton

40-balaton

42-balaton

43-balaton
Nedjelja u jutro, probudila nas je budilica iz susjednog bungalova. Trebalo nam je dugo da ustanemo iz kreveta. Pakiranje nam je išlo dosta sporo i nije nam se išlo nazad. Prema doma smo krenuli oko 12.

Bilo nam je super i nadam se da uskoro idemo opet. Za kraj moj omiljeni mornar.

 

Slabo divanim ...