Venecija dominantna ljepotica

Napisao/la Ivana. Posted in Putopisi

Venecija-00 

Kao što sam obećala nastavljam sa našom pričom o izletu u Veneciju. Nakon što sam podijelila sa vama dojmove iz Burana i Murana sada je na redu upravo ona, Venecija, njezin raskoš i sjaj. Sigurna sam da je o Veneciji napisano već puno toga, da u bespućima interneta postoje tisuće i tisuće putopisa, doživljaja, fotografija i dojmova iz ove Talijanske ljepotice, ipak eto i moje kapi u tom moru. Nadam se da će vas potaknuti da je posjetite.

Venecija-01
Travanj je izgleda vrlo dobar izbor za odlazak u Veneciju, vrijeme je bilo savršeno, sunčano, ne prevruće, ništa nije smrdjelo, nije bila prevelika gužva, a i nije bilo poplave kao koji mjesec prije naše posjete.

Venecija-07
Venecija (tal. Venezia) je glavni grad istoimene talijanske pokrajine Venecije u talijanskoj regiji Venetu. Grad je poznat po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti, većinom neovisnog grada koji je bio središte Mletačke Republike, kada je bio poznat i kao "Dominantna" (La Dominante), "Presvijetla" (Serenissima), "Kraljica Jadrana", "Grad vode", "Grad mostova", i "Grad svjetlosti". Često ga, s razlogom, smatraju najljepšim gradom na svijetu. Grad se nalazi na 118 manjih otoka u močvarnoj venecijanskoj laguni u venecijanskom zaljevu na sjeveru Jadranskog mora. Laguna se prostire uz talijansku obalu između ušća rijeka Po na jugu, i Piave na sjeveru (izvor wiki).
Kad dođete u Veneciju prvi susret je sa potresnom pričom o Mostu uzdaha i Duždevoj palači. Naime tim mostom je palača bila spojena sa zatvorom i sa tog mosta su zatvorenici zadnji puta vidjeli slobodu i svoje ljubavi. Zanimljivo je što su dijelili zatvorenike na siromašne i bogate, bogati su bili na katovima, a sirotinja u podrumima. Kad bi se more diglo, podrumi bi poplavili, a zatvorenici se utopili.

Most Uzdaha

Venecija-03

Duždeva palača

Venecija-02
U biti takve priče pokazuju koliko je u svakom tom kamenu po kojem hodamo prošlo ljudskih sudbina, koliko je patnje i žrtvi utkano u raskošna pročelja zgrada. U prošlosti vojska Mletačke republike, danas turisti sa svojim fotićima, u budućnosti tko zna, možda će se nekakvi vanzemaljci tu sušiti svoje rublje i djecu slati u školu. U zadnje vrijeme previše razmišljam…

Trg Sv. Marka sa bazilikom

Venecija-06

Venecija-05

Nacionalna knjižnica sv. Marka

Venecija-04

Canal Grande

Venecija-09
Ponte Rialto

Venecija-10

Javni prijevoz

Venecija-11

Po ovom velikom kanalu plove osim gondola i čamaca, Venecijanski "vodeni ZET" ondodno javni prijevoz, samo po vodi!

Raskošne Gondole

Venecija-12

Venecija-08
Mi smo bili na jednodnevnom izletu i odlučili smo minimalno potrošiti novaca, tako da nismo ulazili u muzeje, crkve i slične znamenitosti koje se plaćaju. Jedan dan je jednostavno premalo da bi se sve kvalitetno obišlo, pa smo se radije odlučili pješice proći većinu grada. Nismo se vozili ni u gondoli iz sličnih razloga. Već sam rekla, pokušali smo izvući maksimum od dana i to nam je uspjelo, možda jednom dobijemo priliku boraviti duže u Veneciji, a možda i ne, puno je još gradova ispred nas koje treba obići, a tako malo vremena.

Ulice i mostovi

Venecija-13

Venecija-15

Lav simbol Venecije

 Lav-01

Lav-02

Lav-03

Lav-04

Lav-05

Napravili smo puno fotografija, dio njih možete pogledati u galeriji.

Uskoro slijedi četvrta po redu priča, ... Venecija kako sam je ja doživjela.

Venecija-16