Bradavičasta rakovica

Napisao/la Filip. Posted in Podmorje

Filip Cousteau je spreman na nove izazove a ovaj se zove hladno more. Višednevna bura je ohladila more. Kupljena je patkica da vam dokažem da je zbilja hladno. Prvi dan je temperatura bila sigurno 18 C a sutradan se podigla na ledenih 19 C.  Sreća da sam uzeo neoprensko odijelo tako da se moglo izdržati nekih 30 min u vodi.

BC3C58E4-EA3D-EE48-ADF8-98B085896D98
Podvodna misterija ne znam što je ovo na kamenu ali živo je... valjda

Filip Cousteau i Narančasta zvijezdača

Napisao/la Filip. Posted in Podmorje

Započeti ću ovu episodu školovanjem.  Sve slike na mojim postovima moguće je vidjeti detaljnije i u većoj rezoluciji nego što vam se otvori na vašim ekranima kad kliknete na sliku.
 
Ako želite vidjeti slike u punoj rezoluciji i detaljnije tada nakon što otvorite sliku sa desnim tipkom na mišu kliknite na opciju " View Image" a nakon toga lijevim tipkom potvrdite odabir.  Slika se nakon toga može i dodatno povećati ako je nacrtano malo povećalo na kursoru.
objasnjenje

Filip Cousteau sa Crnejima

Napisao/la Filip. Posted in Podmorje

More zove i Filip Cousteau dolazi...
Započeti ćemo sa stanovnicima dna dva crva i spužvom, ali ne Bob.

Sabella spallanzanii Morski cvijet, perjaničar, kožasti cjevaš. Kožasti perjaničar živi u kožastoj cijevi, pričvršćenoj za morsko dno. Cijev može biti dugačka i do 40 cm.
Iz cijevi pruža svoja škržna pera postavljena u obliku spirale. Hrani se filtrirajući more. Škrge su koncentrično prošarane smeđom, oker, narančastom i bijelom bojom. Promjer škrga dostiže i 15 cm. Ovo je jedan od najvećih crva u obitelji Sabella, koji svojom ljepotom uvijek privlači pažnju.
Čim se osjeti ugroženim kožasti perjaničar brzo škrge povlači u cijev, kako bi se zaštitio. Treba mu prilaziti vrlo polako.
28D988F9-FEC8-874D-A75C-C80F631C486E